A. Meidän mielestämme viisi tärkeintä lakia sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Perustuslaki 11.6.1999/731
Laki turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden, yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa. Laissa myös määritellään se, että kuinka Suomen tulee EU:n jäsenenä osallistua rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseen, sekä yhteiskunnan kehittämiseksi.

Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326
Tässä laissa tarkoituksena on ylläpitää ja edistää väestön terveyttä, hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalista turvallisuutta. Terveydenhuoltoon sisältyy terveyden ja hyvinvoinnin edisytäminen, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Tämä laki on mielestämme siksi todella tärkeä, koska sillä turvataan jokaisen suomenkansalaisen pääsy vähintään perusterveydenhuollon asiakkaaksi.

Sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301
Lain tarkoituksena on ylläpitää ja edistää hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta. Yhtenä isona asiana nousee myös eriarvoisuuden vähentäminen yhdenvertaisuuden turvaaminen. Sosiaalihuollon ja kunnan tulee myös tarjota riittävät, laadukkaat sosiaalipalvelut, sekä muut hyvinvointia edistävät toimenpiteet. Näistä on myös omat tavoitteet olemassa, joiden tulisi täyttyä.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785
Potilaalla on oikeus saada hyvää ja laadukasta terveyden- ja sairaanhoitoa ja siihen liittyvään kohteluun.  Hoito on järjestettävä ja häntä kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 28.6.1994/559
Laki määrittää terveydenhuollon ammattihenkilön oikeuden toimia ammatissaan, sisältäen ammattihenkilön velvollisuudet. Laissa järjestetään terveydenhuollon ammattihenkilön valvonta terveyden- ja sairaanhoidossa. Terveydenhuollon ammattihenkilölle tarkoitetaan henkilöä joka on tämän lain nojalla saanut ammatinharjoitusoikeuden.

B. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistus.

Mikä on uudistuksen tavoite?
Kyseessä on siis paljon puhuttu sote-uudistus. Tavoitteena on uudistaa koko palvelurakenne suomessa. Yksi suurin tavoite on kuitenkin kaventaa ihmisten terveys- ja hyvinvointi eroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, niiden saatavuutta sekä vähentää kustannuksia. Kunnilta ja kuntayhtymiltä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirretään 18 maakunnalle 1.1.2019. Koska maakunnat ovat suurempia,  niin niiden talous on parempi ja turvatumpi. Maakuntien tulee järjestää tarkoituksenmukaiset palvelut koko alueellensa. Tarkoituksena on tehdä yhtenäinen ja samalla tasolla olevaa asiakaslähtöistä palvelua. Uudistuksella myös pyritään turvaamaan lähipalveluiden saaminen ja säilyminen. Tähän pyritään pääsemään sillä, että asiakkaan/potilaan valinnanvapautta lisätään.

Kuinka merkittävässä asemassa digitalisointi on Sote-uudistuksessa?
Digitalisointi on todella tärkeässä asemassa. Ajatuksena on kuitenkin lisätä ja parantaa sähköistenpalveluiden käytöä. Se myös tukee asiakkaita, sekä alan ammattilaisia sosiaali- ja terveysalalla. Digitalisaatio myös mahdollistaa uusien tapojen käytön ja se tehostaa erilaisia prosesseja. Sähköiset palvelut myös tukevat asiakkaan omatoimisuutta. Palveluiden avulla asiakas pystyy ylläpitämään omaa toimintakykyään ja ja terveyttään. Tätä varten on suunniteltu erilaisia ICT-ratkaisuja. Ne mahdollistavat ja helpottavat erilaisten tietojen liikuttamista eri organisaatioiden ja aluerajojen välillä.

C. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Pohjois-Karjalassa.

Kuinka henkilökunta otetaan huomioon uudistuksessa?
Henkilökunnalta ja asiakkailta on kyselty mielipiteitä ja näkemyksiä koskien Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Heinäveden alulle laittamaa Siun-Sote hanketta. Hanke on lähtenyt alulle keväällä 2014. Edelleen Siun-sote sivuilla pääsee kertomaan ideoita vapaasti, joten meidän mielestä hankkeeseen pääsee hyvin sanomaan oman mielipiteensä. Ja Siun-sote.fi sivuilta löytyy muutenkin hyvin tietoa, että kuinka hanke etenee ja mitä kaikkea siihen kuuluu. Mielipiteet onkin otettu huomioon ja niiden pohjalta onkin alettu hahmottelemaan, että miten palvelut olisi hyvä järjestää ja miten mahdolliset ongelmat voitaisiin välttää. Selvityksen päätavoitteena on ollut palveluissa, eikä niinkään hallinto asioissa.

Mikä meitä mietityttää Sote-uudistuksessa?
Kyllähän se tietenkin mietityttää, että kuinka nämä palvelut ihan oikeasti saadaan toteutuettua. Kaupungeissa palvelut varmasti löytyvät edelleen hyvin, mutta miten käy pienempien kuntien. Varsinkin yhdyskunnissa palvelut ovat nykyään jopa ihan olemattomat. Ja uudistus ei ainoastaan vaikuta asiakkaisiin vaan myös työntekijöihin. Sinänsä työ ei varmasti miksikään muutu, koska eivät asiakkaan katoa mihinkään mutta varmasti joitain muutoksia jokaiseen työpaikkaan tulee. Varsinkin näin keskellä opintoja tuntuu hämmentävältä kun isoja muutoksia on tulossa ja hyvässä lykyssä ne kaikki muutokset ovat vasta tulleet kun me pääsemme työelämään juuri valmistuneina.